9 olcsó dekor ötlet karácsonyra

Karácsonyi Dekorációk
// 25 július 2015
Néha egy egy dekoráció nem is a pénztárcán múlik, hanem leginkább a már meglévő anyagok felhasználásán melyek mindenkinél többnyire egy régi szaloncukros vagy porszívó dobozban hevernek karácsonyra várva. Az anyagok felhasználása néha egy gyerekszobányira van tőlünk de persze ha nincs gyerek akkor nem kell egyet beszerezni, hanem szét lehet nézni a különböző játék osztályokon. Éppenséggel sok-sok hirdetésben is lehet kutatni, hisze ilyenkor megszaporodnak az online apróhirdetés oldalak bár lassan csak egy nagy marad.

 

Összegyűjtöttünk 9 olyan ötletet melyhez az alapanyagok karácsony idején szinte biztosan rendelkezésünkre állnak.

1,. A lámpa dísze

lampara-boa-aranyhaj-masnival A lámpákat díszíteni ilyenkor sokféle képen lehet, és ajánlatos is mert gyertyák helyett ezek is meghitt melegséget árasztanak. Olykor elkellhet egy égő csere hangulatosabbra de kersze kis dekorral javíthatunk a modern ledes és energiatakarékos izzók hideg fényén is.

Elég akár egy boát a búra hosszabb ívére tűzni és a karácsonyfa díszek dobozának alján meglapuló szakadt aranyhajakat masni végébe burkolni és máris meghittebb hangulata lesz a lámpáknak.

Ne vigyük túlzásba a boát mert ha túl sokat teszünk rá vagy sok megy a felső részé is akkor inkább néz majd ki sündisznónak aki a bálba készül mint egy karácsonyi kiegészítő dekorációnak.

 

2,. A borsapkás banditák

sapkakat-a-borospalackokra

Ha kislány van a közelben akkor biztosan lesz pár kötött babaruha persze nem kell a babákról egyből leaggatni őket.. Merészebb karácsonyi mágusok akár köthetnek is egy teljes szettet, tekintettel a méretére szinte biztosan hamar elkészül a mű.

Figyeljetek a színekre mert egy rosszul megválasztott színkombinációval (pl. fehér-szürke) akár banditák is lehetnek belőlük..

Az ajánlatos színek mint általánosan a karácsonyi dekoroknál a piros fehér zöld.

Persze ha a lakásban csak egy szín témára helyezik a hangsúlyt ahogyan mostanában sok helyen látni és divat akkor kövessük a színharmóniát.

 
 

3,. Építőkocka fa

fajatek-kockabol-fenyofa

Ha éppen fiú van a családban akkor is biztosan akad pár dolog melyből lehet szép asztali díszeket varázsolni.

Ha éppen legó nincs a kéznél az annál jobb, hiszen varázslatos asztali díszt lehet varázsolni a díszdobozban lévő kis fa figurák és mondjuk egy betü építőkocka segítségével.

A képen látható már level 99 kategória de egy körtálcára, vagy nagy tányérra helyezve kellő magabiztossággal lehet egymásra helyezni a darabokat és ha elég szellős az építmény akkor biztos helyük van a kis figuráknak is az egy-egy peremen.

A kompozíciót ügyesebbek feldobhatják pár mini karácsonyfaégő segítségével. Ügyeljünk azonban ha a kis lurkók még vissza szeretnék kapni az építőelemeket, hogy ne használjunk kötőanyagot..Persze ha nem fontos és inkább hosszú távban gondolkozunk akkor ragasztót neki…

 

4,. Letisztult dísz

Egyszerű asztaldísz karácsonyra

Ha nincs kéznél semmi akkor csak az alap dolgokból is lehetséges szép díszt varázsolni. Ha nincs éppen egy kis koszorú vagy koszorúalap akkor akár pár fenyőfa ág is szóba jöhet. Kis kézügyesség nélkül is mőködik a szaloncukor tartó drótok segítségével egymásba drótozni az ágakat.

A közepén akár egy nagy vagy több kissebb gyertya elhelyezhető de mindenképp ügyeljünk, hogy valamilen anyag az alján majd felfogja az olvadt gyertyát, nehogy az új szép terítő bánja kárát.

Az ügyesebbek kevés masnival vagy papírból kivágott csillag formával díszíthetik a környezetét.

 5,. Egyforma díszt mindenhova

ronda diszt fedd el szalvetával és masnival

Ha akad pár ronda dísz vagy egész egyszerűen a sok különböző színű díszt szeretnénk egységesíteni akkor a mintás szalvéta a megoldás.

Ugyan elsőre bonyolultbnak tűnhet, de koránt sem az…  A kihajtott szalvétát mintával lefelé rakjuk majd minden oldalát szépen felhajtjuk a díszre. Nem kell a képen látható módon az egész gömböt felfűzni, elég akár a masni részével megkötni felül és máris egy színű lehet minden díszünk.

Az ügyesebbek fagyöngy levelet, vagy fenyő ágat rögzíthetnek a masniba, de akár tűzőgéppel is egyszerűen rögzíthető a szalvéta kilógó felső szárába.

Nem csak a fa dísze lehet, hanem a szoba egyes részein is jól mutal mondjuk 3-as csoportban, külön hosszúságúakra bontva

 

 

 

6,. Szemetesbe a fát karácsony előtt??

antikolt-tartoba-gallyak-disszel-lampaval

Régi vagy éppen kopott??? Nem baj…

A lényeg nem az, hogy hogyan néz ki, hanem, hogy mennyire tudod feldobni ötletekkel. Régies tároló, kanna, virágtartó sőőt még egy szemetesvödör is jó kiegészítője lehet a karácsony meleg hangulatának.

Dobd fel pár faággal és mehetnek rá a díszek. Legyen az papirból kivágott vagy a hagyományos díszítő elemek, bármelyik sarokban berakva feldobja a hangulatot.

Ajánlott a tárolóba kevés vizet tenni de ne feledkezzünk meg annak cseréjéről, hiszen mégis csak növényről volna szó, ráadásul kellemetlen lehet egy idő után az állott víz szaga.

Lámpaizzókkal is feldobhatjuk a hangulatát de ne feledkezzünk meg róla, hogy a víz, a fém eszközök és az izzósor karácsonykor sem pajtások, ha rosszul használják.

 

7,. Tobozt ide

toboz akasztva masnival

A toboz régóta kelléke a karácsonyi hangulatnak. Ki ne ismerné felhasználásait és bizony ha nem drága plázákban vásároljuk a karácsonyi őrületben igencsak felszökött árával, hanem még előre gondoskodunk róla akkor olcsó dísze lehet a lakás bármely pontjának.

Nem csak masnira kötve okoz kellemes látványt, hanem akár áttetsző tárolókban befőttesüvegben, mogyoróval vagy fenyőágakkal díszítve!

 
 

8,. Tobozt oda

tobozt-mindenhova

Ha nincsen tároló vagy nem függesztjük fel akkor persze bármibe bele ültethetjük mint egy mini fát.

Legyen az kis gyertyatartó vagy tojástartó esetleg kis fém vagy műanyag edény az alját máris belehuppanthatjuk. A tetejét érdemes kis kivágott csillaggal díszíteni de ügyesebbek porcukorral is megszórhatják amitől havas fenyő hatását kelti.

Nyugodtan ehet színezni fújni vagy festeni de lehetőség szerint kerüljük itt is a fura színeket (pl.: kék 🙂 persze ha valaki szereti az extrém karácsonyt akkor mindenképp kerülendőek a hagyományos fehér, arany, ezüst színek.

 

 

fa-miulas-faragva-festve

Hogy a karácsonyi dekor mennyire nem a pénzen múlik azt az alábbi kép szemlélteti leginkább.

Már jó előre gondolkozva akár egy erdei séta közben is gyűjthetünk olyan fadarabkákat melyek feje ferdén megfaragva optimális kinézetét adja egy mikulás formának.

Ha nincs ilyen fajta fa a közelben ne csüggedj, hiszen egy kis festékkel észre sem lehet venni a különbséget.

Asztalon egy masnival átkötve akár önállóan tartó nélkül is megállja a helyét a mikulás eljövetelekor.

 

 

 

Facebook kommentek