Karácsonyi díszítési tippek lakberendezőtől

Cikk
// 2 november 2015
Közeleg a karácsony, ideje azon is elgondolkodnunk, hogyan fogjuk feldíszíteni az otthonunkat, hogy még ünnepélyesebb legyen. Lakberendezők tanácsait gyűjtöttük össze.

A karácsonyi díszítések jellemző mintái és színei teszik még különlegesebbé az ünnepi hangulatot. A karácsonyfa minták, a hópelyhek, a szarvasok mind-mind a karácsonyi hangulat szállítói, de a piros, szürke, arany és ezüst színekkel is fokozhatjuk a hatást.

Karácsonyi asztaldísz pohár

asztaldísz talpas pohárból

Az elmúlt években változtak a díszítésre vonatkozó trendek. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a minél színesebb és minél tarkább díszítés jellemezte a karácsonyokat, mára ez megváltozott. A minimalista stílus az ünnepi díszítésekben is megjelent; természetesen az ünnepi formák megmaradtak, de a tarkaságot az egyszínű díszítések váltották. Sőt, ma már szívesen használjuk a különböző matt gömböket és díszítéseket akár a karácsonyfán is.

Tehát a karácsonyi díszítések stílusa egy egyszerűbb, visszafogottabb és talán ízlésesebb irányba mozdult el. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az egyedi kreatív ötletek kiszorulnának a karácsonyi díszítések sorából. Épp ellenkezőleg!

A karácsonyi ajtódíszek elsősorban az amerikai otthonokra jellemzőek, de egyre többen használják idehaza is a díszítésnek ezt a formáját. A legegyszerűbb koszorúforma remek választás, ezt örökzöldek használatával kell felépítenünk; miután elkészültünk magával a koszorúval, vékony drót segítségével felerősítjük rá a díszeket. A díszítéshez rendszerint kisebb tobozokat, bogyós ágakat, természetes anyagból (vászonból) készült masnit és műhavat használunk. Családi házak esetében remekül mutat egy ilyen ajtódísz, de akár társasházakban is lehet létjogosultsága.

Némileg hasonló dekorációt elhelyezhetünk a belső falakon, illetve a fogasokon is. Ez esetben egy megtisztított korcsolya nyújt lehetőséget a kreatív díszítésre; érdemes egy pár korcsolya mindkét cipőjét használni és olyan módon lógatni fel a fajra, hogy ne képezzen szimmetrikus elrendeződést. A korcsolyák szárába örökzöld és bogyós ágakat helyezünk, egy-két kisebb méretű tobozzal díszítjük, majd műhóval fújjuk le.

Karácsonyi ajtodísz szarvassalA karácsonyi koszorúkészítést egyszerűsíthetjük is; nem kell feltétlenül örökzöld és bogyós ágakat használnunk annak érdekében, hogy csodálatos természetes ajtódíszeket készíthessünk. Noha gömbökből és szalagokból is készíthetünk mutatós darabot, maradjunk inkább a tradicionális díszítő elemeknél; ha mégis egyszerűsítenénk a dolgon, használjuk ki a vászon kínálta lehetőségeket! A vászon csíkok végére erős ragasztóval fenyőtobozokat erősítünk, majd a két anyag találkozásánál vékony zöld szalagok felhasználásával helyezünk egy további díszítést. 5-10 darabot fűzünk egy csokorba, majd egyszerűen fellógatjuk az ajtóra vagy a falra.

Használjuk fel a talpas poharainkat is! Ezekben elhelyezhetünk égő gyertyákat, a külsejükre pedig tuja ágacskákat ragaszthatunk. Ha kellő odafigyeléssel és kézügyességgel végezzük, roppant tetszetős díszítést kapunk.

Érdemes kihasználnunk a sütőformák kínálta lehetőségeket; hóemberek, szarvasok, csizmácskák, karácsonyfák formázhatók mézeskalács lapokból. Sütés, illetve kihűlés után különböző tojáshabos vagy mázas díszítésekkel szépíthetők. Igazi kreatív munka, amely csodálatos végeredményt nyújthat. Az így készített finomságokat elhelyezhetjük egy szép tányéron, de akár a karácsonyfára is felfűzhetjük őket.

Az ünnephez tartozik az ajándékozás is, különösképpen a kisgyermekes családokban. Az ajándékozást egyedi készítésű csomagolásokkal tehetjük különlegesebbé és személyesebbé. A bolti csomagolópapírok helyett válasszunk egyszínű papírt, ragasszunk rá örökzöld és bogyós ágacskákat,, vászon masnit, és fújjuk le műhóval! Az így elkészített ajándék különleges lesz; valóban a Jézuskától érkezik.

Forrás: online-lakberendezes.hu

Facebook kommentek