Mézeskalács (recept) Múmiák: édes és ijesztő csemegék Halloweenra!

Halloween
// 4 október 2023
Mézeskalács Múmiák: édes és ijesztő csemegék Halloweenra!Képzeljük csak el a meleg, fűszeres illatot, ami belengi a konyhát, mikor egy adag ízletes mézeskalács sültedik a sütőben… Nincs is annál varázslatosabb, mint az otthon töltött percek, különösen akkor, ha valami kreatívat és mókásat alkotunk. Halloween közeledtével pedig mi lenne jobb választás, mint néhány rémisztően aranyos mézeskalács múmia készítése? Ezzel az egyszerű recepttel nemcsak az ízlelőbimbókat, de a szemeket is elkápráztathatjuk, hiszen a végeredmény nem csak finom, de rendkívül dekoratív is. Engedjük szabadjára a kreativitásunkat és varázsoljuk a konyhát egy kis sütögetős, alkotós délutánná a családdal, vagy barátokkal!

Hozzávalók

Mézeskalács

 • 375 g liszt
 • 1 tk szódabikarbóna
 • 3 tk őrölt gyömbér
 • 120 g vaj (hideg, kockákra vágva)
 • 175 g világos barna cukor
 • 5 ek aranyszirup
 • 1 közepes tojás

Díszítés

 • 250 g kinyújtható fehér cukormáz
 • 250 g királyi porcukor (royal icing sugar)
 • Ehető szem dekoráció

Elkészítés

Mézeskalács

 1. Melegítsük elő a sütőt 190ºC/180ºC légkeveréses hőmérsékletre és vonjuk ki 3 sütőlemezt sütőpapírral.
 2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és őrölt gyömbért, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat.
 3. Dörzsöljük össze az ujjainkkal a keveréket, amíg morzsalékos állagot kapunk! (Vagy keverjük össze a négy hozzávalót egy robotgépben, amíg morzsalékos nem lesz!)
 4. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd adjuk hozzá az aranyszirupot és a tojást – keverjük át spatulával vagy kézzel, amíg sima tésztát kapunk.
 5. Gyúrjuk át a tésztát a tálban, majd nyújtsuk ki egy enyhén lisztezett munkafelületen.
 6. Nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságúra, és szaggassuk ki a kívánt alakzatokat – én 16 “halott” embert készítettem a tésztámból.
 7. Helyezzük őket a kibélelt tepsikre és süssük 10-11 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni egy rácsra téve.

Díszítés 8. Miután a mézeskalácsok teljesen kihűltek, díszíthetjük őket.

 1. Nyújtsuk ki a fehér cukormázat egy rendes cukorral (ne a királyi porcukorral) meghintett felületre.
 2. Óvatosan szaggassuk ki ugyanazokat a formákat, amiket korábban készítettünk, és ragasszuk őket a mézeskalácsokra, egy kis víz segítségével, amit ecsettel vittünk fel. Ezt a felénél tettem.
 3. Egy tálban adjuk hozzá a királyi porcukrot.
 4. Öntsünk bele 20 ml vizet, és kezdjük el verni – igyekezzünk jól elkeverni, mielőtt még több vizet adnánk hozzá, mert a keveréknek nagyon sűrűnek kell lennie – fokozatosan adjunk hozzá többet menet közben. Ne adjunk hozzá több mint 35 ml vizet, mert nem fog működni.
 5. Miután a királyi porcukor sűrű és szép – használjunk egy csíkozózsákot egy kis petál tippel, hogy rácsíkozzuk a “ruhát” a “halott” emberekre, hogy múmiákat készítsünk!
 6. Többet csíkoztam a sima mézeskalácsra, és csak néhány csíkot a fondanttal bevont múmiákra.
 7. Adjunk hozzá ehető szem dekorációt mézeskalácsonként, a királyi cukormázt használva ragasztóként.

Az eredmény? Egy tál ijesztően édes, múmiás mézeskalács, ami garantáltan sikert arat majd a Halloween-parti vendégek körében!

Kategóriák
Halloween, ReceptekFacebook kommentek