Relaxáló levendula

Cikk
// 4 szeptember 2018
nyugtató, pihetető levendulaNem tudom ti hogy vagytok vele, de én személy szerint imádom a levendulát. Minden formályában. Szeretem a teát, a szörpöt, az illatát akár gyertyában és imádok egy jó habos fürdőt venni a relaxáló levendula illóolaj társaságában. 🙂
Ezért gondoltam, hogy össze szedek róla egy kis érdekességet nektek, hogy jobban megismerjük ezt a csodás növényt!

A levendula eredetileg meditterán növény volt, mára azonban a világ számos, melegebb táján megtalálható és termeszthető.  Két féle levendulát különböztetünk meg. Az egyik a széles levelű levendula, ami sok cineolt és kámfort tartalmaz, és nagy mennyiségben termelt illóolaja kellemetlen  lehet. A másik fajta a francia levendula, melynek keskenyebbek a levelei és kellemesebb az illata. 🙂

A levendula antibakterializáló, nyugtató, görcsoldó és feszéltség oldó hatású, ezért fürdősók és illóolajok kedvelt összetevője. Ami fontos, hogy ha illóolajjal szeretnénk relaxálni, akkor közvetlenül bőrre soha ne kenjük, mert töményen égető hatása lehet. E helyett párologtassuk, vagy csepegtessük fürdővízbe. Számos helyen lehet kapni levendula párnácskákat, amiket gardróbban tárolva remek illatosítóként használhatunk és még a molyok sem szeretik.:)
Éjszakára a párnánkra is csöpögtethetünk belőle, hogy segítse az elalvást, de egy-két cseppnél többet ne használjunk!

Jó ha tudjuk, hogy a levendula kis mennyiségben fejti ki a fent felsorolt jótékony hatásait, azonban ha túlzásba esünk, akkor pont az ellenkeőjét érjük el vele, pörgető hatása van.

A háztartásban:
is hasznát tudjuk venni ennek a kis csoda szernek. Ha hajmosáskor használjuk a relaxáló levendulát, akkor nem csak ellazulunk, hanem hajöblítőként korpásodás elleni hatása is van.
Ha kisgyermekünk van, vagy allergiásak vagyunk a rovarcsípés elleni szerekre, akkor kiváló lehet, ha 1 dl desztillált vízben feloldunk 10-15 csepp levendula illóolajat és ezt kenjük a csípésre. A viszketést, kellemetlen érzést hamar csökkenti és a duzzanatot is leviszi.

Belsőleg:
használva a levendula tea, szörp ajánlott, vagy az étkezésünkbe bele szőve kávéba, desszertbe, joghurtban fogyasztandó, melynek emésztést elősegítő, puffadás gátló hatása van.

Az itt felsoroltakon kívül még számos egyébre alkalmazható a relaxáló levendula, azonban egy oldal kevés lenne a felsorolásra. 🙂
Használjátok kedvetek szerint, remélem sikerült ötletet és kedvet adnom hozzá!

Kategóriák
CikkFacebook kommentek