Sütőtök krémleves recept

Receptek
// 4 szeptember 2018
őszi ízek sütőtök krémleves




Az őszi időszak kedvelt csemegéje a sütőtök. Lehet simán, sütve fogyasztani, vagy leves formájában is. Én az utóbbiból hoztam nektek, íme 2 féle sütőtök krémleves recept.

Hozzávalók:

1 közepes méretű sütőtök (hámozás, pucolás után kb. 1 kiló)
1/2 liter alaplé
2 dl tejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma (nem muszály, tetszés szerint)
2-3 babérlevél
1 tk. szerecsendió
méz, vagy cukor

bors
tökmag (tetszés szerint)

Elkészítés:

A tököt megpucolom és kockákra vágom. Én kisebb kockákra szoktam, hogy mamarabb megsüljön. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom. Meglocsolom oliva olajjal és egy kis mézet csorgatok rá. Ezt jól össze keverem, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kb 30-40 perc alatt készre sül, de akkor jó, ha már kezd pirulni.

Eközben a fej vöröshagymát megpucolom és egy lábosban, amiben a leves fog készülni, üvegesre pirítom.  Hozzá adom a megpucolt fokhagymát, majd a fél liter alaplevet. Az alaplé készülhet kockából, de lehet használni házi alaplevet is. Bele tesszük az időközben megsült tököt, majd felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Arra figyeljünk, hogy hozzá jön még a tejszín, ami növelni fogja a mennyiséget.
Jöhetnek a fűszerek, majd készre főzöm. Mivel a sütőtököt már készen raktam bele,  így annak nem kell sok idő, csak míg az ízek átjárják a levest.

Ha kész van, akkor lehúzom a tűzről és egy botmixer segítségével össze turmixolom, majd hozzá adom a tejszínt. Természetesen előtte kiveszem a babér levelet. Én először nem teszem bele az összes tejszínt, hanem adagolom és kóstolom, hogy mikor érzem elégnek.
Ezútán még annyira vissza rakom a tűzre, hogy rottyanjon egyet és készen is van! 🙂

A másik sütőtök krémleves  recept kicsit gyorsabb, hogy ha fél óra alatt szeretnél össze dobni valamit, akkor ez tökéletes lesz.

Hozzávalók:

Ugyan azok, mint az előbb.

Elkészítés:

A tököt megpucolom és kockákra vágom. Én kisebb kockákra szoktam, hogy mamarabb megfőjjön.
Megpucolom a vöröshagymát és a fokhagymát. Apró kockára vágom és kevés olajon megpárolom. Ezután hozzá adom a kockára vágott tököt, egy evőkanál curot és egy kicsit megkaramellizálom. Majd jöhet a fél liter alaplé. Felengedem még vízzel, majd jöhetnek a fűszerek.  Ha megpuhult a tök, akkor lehúzom a tűzről és össze turmixolom. Természetesen előtte kiveszem a babér levelet. Ezután adom hozzá a tejszínt.
Ha ez megvan, akkor vissza rakom és össze és meg egyszer felforralom.

Ha szeretnénk, akkor egy serpenyőben zsiradék nélkül piríthatunk hozzá tökmagot, amit a leves tetejére szórunk.

Ha valaki a kicsit fűszeresebb konyhát szereti, akkor lehet bele tenni még egy kis gyömbért, fahéjat, vagy akár ánizst is. Mindegyik kiválóan megy hozzá.

A hidegebb estéken nagyon jól felmelegít, remélem ti is annyira fogjátok szeretni mint mi.:)

 

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek