Igazi amerikai christmas cake recept

Hozzávalók:
- 10 tojás
- 3 vizespohárnyi különböző színű cukrozott gyümölcs
- 1 vizespohár apróra vágott datolya
- 3 evőkanál sütőpor (3 x 15 gr)
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 1 kávés pohár rum
- 1 kávés pohár kávélikőr
- 1 vizespohár mazsola
- 1 vizespohár mandula apróra vágva
- 1 vizespohár dió apróra vágva
- 350 gr vaj
- 500 gr barna cukor
- 2 kávéskanal őrölt fahéj
- 2 vizespohár friss langyos tej
- 4 vizespohár liszt és még egy kicsi, amennyit felvesz
- kb. 250 gr marcipán (ízles szerint néhány csepp keserű mandula aroma)
- a cukormázhoz: 500 gr porcukor
- 6 evőkanál forró víz
- 1 kiskanál citromlé
Elkészítés:
Felverjük a barna cukrot a vajjal, tovább verve egyenként hozzáadjuk a tojassárgákat, majd a rumot, a kávélikőrt, a fahéjat, a vaníliáscukrot, a sütőport, utana egy kicsi lisztet, hozzáöntjük a tejet, majd a mazsolát, a mandulát, a diót és a datolyát, végül belekeverjük a lisztet.
A cukrozott gyümölcsöket egy kis liszttel összekeverjük, hogy ne üljenek le a sütemény aljára, ezt utoljára tesszük bele.
A végén a 10 tojásfehérjét habbá verjük, és nagyon lazán a masszához keverjük.
A tepsit zsírpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 175 fokon 1 órát sütjük, majd kissebb hőfokon – kb. 160 fokon – tűpróbáig sütjük.
Ha kész a sütemény, a marcipánt egy kis vízzel felmelegítjük, hogy rákenhessük a kész sütemény tetejére (gyorsan kell dolgozni vele).
Ha a marcipán megdermedt, elkészítjük a cukorfondant. Egy kis serpenyőben 6 kanál forrásban lévő vízzel és a kiskanál citromlével összekeverjük a fél kiló porcukrot, és azon forrón a sütemény tetejére öntjük. Ha a cukormáz is megdermedt, különböző kis karacsonyi figurákkal, karácsonyi jókívánság ráírásával díszíthetjük a tetejét, az oldalát pedig karácsonyi mintájú papírszalaggal.
Megjegyzés:
Ebből az adagból 1 hatalmas vagy 2 normális méretű tortát süthetünk. Az egyiket akár ajándékba is adhatjuk. Nagyon kiadós, sokáig eláll. Akár egy héttel Karácsony előtt is elkészíthetjük.
Facebook kommentek