Gluténmentes sajtos rúd – A finom nassolnivaló titka (recep)
Hozzávalók:
- 40dkg rizsliszt
- 20dkg vaj
- 15dkg reszelt trappista sajt
- 1db tojás
- 1dl tejföl
- 1mk só
A tökéletes lekenéshez:
- 1db tojás
Az utolsó simításhoz:
- Egy kis reszelt sajt (izlés szerint)
Kezdetnek vegyük elő azokat az isteni hozzávalókat, amelyekkel megalkothatjuk ezt az egyszerű, mégis lenyűgöző gluténmentes finomságot. Az első lépésnél a rizsliszt lesz a főszereplőnk. Ezt szépen egy tálba szórjuk, majd hozzákeverjük a sót. (Ez lesz az a kis titkos összetevő, ami megadja a tökéletes íz harmóniát!)
Miután ezt a kezdeti lépést megtettük, ideje következő partnerünknek, a hideg vajnak a színpadra lépnie. Ezt kisebb kockákra vágjuk, majd az összeállított liszt-só kombóhoz adjuk. Most az a feladatunk, hogy az ujjainkkal morzsoljuk össze ezt az elegyet. Gondoljunk arra, mintha egy finom homokozóban játszanánk, ahol a homok az a rizsliszt-vaj kombináció!
Amikor már elértük ezt a tökéletes homokos állagot, ideje tovább lépnünk! Most jöhet a tojás és a tejföl, amelyekkel kiegészítjük tésztánkat. Gyors és határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze az anyagokat. A cél, hogy egy sima, könnyedén nyújtható tésztát kapjunk.
Most, hogy megvan a tökéletes tésztánk, pihentetnünk kell egy kicsit. Gondoljunk rá úgy, mint egy rövid szépítőszünetre, amire minden finomságnak szüksége van! Csomagoljuk be folpack fóliával és helyezzük a hűtőbe fél órácskára.
Miközben a tésztánk pihen, készítsünk elő mindent a következő lépésekhez. Ahogy a hűtőből elővesszük a tésztát, egy rizsliszttel megszórt felületen kezdjünk el nyújtani. Egyenletesen, olyan 4-5 mm vastagságúra.
Miután elkészültünk a nyújtással, jöhet a “festési” fázis: kenjük le a tésztát egy felvert tojással. Ez adja majd meg a sajtos rúd aranyló színét! És persze, a finom, reszelt sajtot sem hagyjuk ki! Szórjuk meg vele bőségesen, aztán vágjuk fel a tésztát olyan csíkokra, amekkorákra csak szeretnénk.
A következő lépésben egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a tésztacsíkokat, majd betesszük előmelegített sütőbe. Ó, az a csodálatos illat, ami ekkor kezdi el árasztani a konyhánkat! Közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra a rúdakat.
Végezetül, amikor a sajtos rúdak megpirultak, és az illatuk már szinte elviselhetetlenül csábító, vegyük ki a sütőből. De óvatosan! Hagyjuk egy kicsit kihűlni a tepsi rejtekében, mivel forrón még kissé törékenyek lehetnek.
Íme, a gluténmentes sajtos rúd titka leleplezve! Reméljük, élvezettel készítitek el, és még nagyobb élvezettel falatozzátok majd!
Facebook kommentek