Karácsonyi gesztenyés bejgli recept

Receptek
// 9 december 2015
Ki ne ismerné a hagyományos bejgli recepteket karácsonykor. Bizony vannak ínyencek akik javítanak a hagyományokon és mikor a karácsonyi gesztenyés bejgli ízlelésre kerül akkor jön a döbbenet. “Fúúú de jóóó… ez geszetnyés??”

Sok a hagyományostól eltérő bejgli recept terjeng a neten de higgyétek el egyik sem olyan jó mint amit egy mestercukrász küldött el nekünk. Ha azt szeretnétek, hogy valóban olyan tökéletes legyen a bejgli kinézete mint az a magazinok fotóján akkor íme a karácsonyi gesztenyés bejgli recept

Hozzávalók 2 hagyományos méretű rúdhoz:

Tésztához:
300 g liszt
30 g porcukor
10 g élesztő
1 csipet só
150 g vaj
0,8 dl tej
1 db tojás sárgája

Töltelékhez:
40 dkg jó minőségű gesztenyepüré
2,5 dkg vaj
3 dkg mazsola (ízlés szerint)
1 tojás sárgája

Kenéshez:
1 egész tojás + 1 tojás sárgája

Elkészítés:
Kevésnyi langyos (nem hideg!!) tejbe morzsolgassuk bele az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együttdolgozzuk össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy mint a túlzott cukor így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát osszuk fel 2 egyenlő részre majd tegyük hűtőbe pihenni.

A töltelékhez dolgozzuk egybe az alapanyagokat és ügyeljünk rá hogy ne sokáig keverjük el azokat hiszen krémes állag kell és ha sokáig keverjük fellevegősödik.

A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét majd csakúgy mint hagyományos társaiknál feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is majd helyezzük sütőbe őket egymáshoz nem túl közel.

A kenéshez szükséges tojásokat keverjük össze majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg ismételjük meg a kenést még egyszer és egy villával szurkáljuk meg a bejglik oldalát. Ha ismételten megszáradt a tojásréteg akkor 180 fokon megsütjük.

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek