Rácsos almás pite recept

Mikor gyerek voltam anyukám sokszor csinált almás pitét. Nagyon szerettük mindannyian, de a receptre ráfért egy kis turbózás. Így született meg a karácsonyi rácsos almás pite recept.
Hozzávalók:
Tésztához:
1 db közepes tojás
200 g vaj
300g búzaliszt
100g porcukor
Töltelék:
1 kg alma
1 t.k. őrölt fahéj
60g cukor
1 e.k. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral és a vajjal összedolgozzuk, majd hozzá adjuk a tojást. Ezt a műveletet próbáljuk gyorsan csinálni, mert vajas tészta révén könnyen olvad, így mihamarabb tegyük hűtőbe. Ott pihentetjük addíg, míg a töltelék készül.
Az almákat hámozás után lereszeljük és egy lábasban összemelegítjük a fahéjjal és a cukorral.
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A hűtőből kivett tészta nagy részét kinyújtjuk akkorára, hogy a pite formánba bele férjen és fel is tudjuk nyomkodni az oldalára. Villával megszúrkájuk és 180-200 fokos sutőben 10 percig elősütjük. Erre azért van szükség, hogy ne áztassa el a töltelék a tésztát.
Ezután rátesszük a kinyomkodott tölteléket és megszórjuk zsemlemorzsával.
A maradék tésztából kézzel kis sodronyokat készítünk és rácsos alakzatban felrakjuk a piténk tetejére. Rácsok helyett ilyenkor csillagokat, vagy bármi egyéb kis formát tehetünk rá. 🙂
Felvert tojással megkenjük és vissza tesszük a sütőbe.
15-20 perc alatt, pirulásig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Köszönjük a képet Szabó Juditnak! 🙂
Facebook kommentek