Puha mézeskalács recept

Receptek
// 26 október 2017
Puha mézeskalács







A mézeskalács amilyen egyszerűnek tűnik, annyian vesztik el a lelkesedést az első sütés után.
Néhány tapasztalatot már az elején elmondok, hogy biztos legyen a siker. Ez tényleg egy karácsonyi puha mézeskalács recept. 🙂

A puha tészta titka a zsiradék. Minél több zsiradék van a tésztában, annál puhább lesz a kisülz kalács. Persze azért ne folyós legyen. 🙂 Ezzel együtt fontos oda figyelni a megfelelő cukor mennyiségére. Tehát ha kevesebb a zsiradék és sok a cukor, akkor keményebb lesz a tészta.
A másik sarkallatos pont a sütési idő…Sokan félnek, hogy ha nem barnul meg az egész mézeskalács, akkor nyers marad. Pedig pont akkor sütik túl és ettől bizony kemény lesz. Elegendő 5-10 perc, amikor kezd barnulni és már ki is lehet venni a sütőből.

Hozzávalók:

1 tojás
0,7 dl méz
75 g porcukor
250 g finomliszt
2 t.k. mézeskalács fűszerkeverék
1 t.k. szódabikarbóna
75 g vaj

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. Ezután hozzá adom a vajat. Ekkor a tészta a vaj miatt még morzsás állagú lesz. Következő lépésként öntsük hozzá a mézet és a tojást. Addig gyúrjuk, míg a hozzávalók teljesen egyé nem válnak. Nem baj ha kicsit puhább a tészta, mert egy tálban letakarva kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben egy tepsibe sütő papírt teszünk. A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Az így elkészült formákat a tepsibe rakjuk. 180 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, ameddig a szélei elkezdenek felpúposodni. Nagyjából 5-10 perc.

Az így elkészült mézeskalácsokat kihülés után díszíthetjük.

A díszítésről a ebben bejegyzésünkben bővebben olvashattok…

Kategóriák
Receptek



Facebook kommentek