Bajor karácsonyi stollen recept
Receptek
//
16 október 2015
Hozzávalók:
- 56 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 8 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg mandula
- 1 citrom reszelt héja
- reszelt szerecsendió
- fahéj
- őrölt gyömbér
- szegfűszeg és kardamommag
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és betakarva meleg helyre állítjuk.
Amíg ez a kovász meleg helyen pihen és kel, meglágyítjuk a vajat, cukorral meg a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk.
A mazsolát, mandulát és a többi ízesítőt a már megdagasztott tésztába dolgozzuk bele.
A tésztából golyót formálunk, közepét a nyújtófával hosszában benyomjuk, az így keletkező hosszúkás cipót olvasztott vajjal megkenjük, és a két oldalát egymásra hajtjuk. Melegre állítjuk, hogy megkeljen.
Kelés után forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ahogy megsült, vaníliás cukorral meghintjük.
Facebook kommentek