Bajor karácsonyi stollen recept

Receptek
// 16 október 2015
bajor karácsonyi stollen




Hozzávalók:

  • 56 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 8 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • reszelt szerecsendió
  • fahéj
  • őrölt gyömbér
  • szegfűszeg és kardamommag
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és betakarva meleg helyre állítjuk.

Amíg ez a kovász meleg helyen pihen és kel, meglágyítjuk a vajat, cukorral meg a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk.
A mazsolát, mandulát és a többi ízesítőt a már megdagasztott tésztába dolgozzuk bele.

A tésztából golyót formálunk, közepét a nyújtófával hosszában benyomjuk, az így keletkező hosszúkás cipót olvasztott vajjal megkenjük, és a két oldalát egymásra hajtjuk. Melegre állítjuk, hogy megkeljen.

Kelés után forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ahogy megsült, vaníliás cukorral meghintjük.

A fűszerezést úgy egyszerűsítem, hogy mézes fűszerkeveréket használok. Teszek még bele narancshéjat, csokoládé- és cukrozott gyümölcsdarabokat. De lehet dúsítani durvára vágott dióval is. A tészta formálása még egyszerűbb, ha a golyót kissé ellapítjuk, és egyik felét a másikra hajtjuk, olyan formát készítünk mintha kenyér lenne.
Minden évben megsütöm, különleges karácsonyi illatával a család kedvence!

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek