Balatoni halászlé recept

Receptek
// 26 szeptember 2023
Balatoni halászlé recept







Az évszakok váltakozásával együtt érkezik az étkezési szezon változatossága is. A nyári hőség után a hideg hónapok egyik kényeztető étele a meleg és fűszeres halászlé, amely a hideg napokon tökéletes melegítő falat. A Balatoni Halászlé az egyik olyan ínycsiklandó étel, amely örömet szerez minden halszájú és azok számára is, akik csak alkalmanként fogyasztják a halakat. Ezt az egyszerű és nagyszerű receptet most megosztjuk veled, hogy te is élvezhesd ezt a finomságot otthon!

Hozzávalók:

  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál só
  • cseresznyepaprika
  • 1 kg tisztított ponty
  • 2 db burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Előkészületek: Először is, a halat kifilézzük, hogy csak a legfinomabb húsát használjuk fel. A húst szép kis darabokra vágjuk, és alaposan lesózzuk. Az ízek mélyedjenek, ezért a hűtőben hagyjuk pihenni.
  2. Az alap elkészítése: A recept magját az alap elkészítése adja. Két fej vöröshagymát finomra kockázunk, majd egy nagyobb lábasban felhevített olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, ami melegséget és gazdagságot kölcsönöz az ételnek. Az előkészített halcsontokat, valamint a hal fejét és farokrészét, a feldarabolt paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is a lábasba tesszük.
  3. A burgonya hozzáadása: A burgonyát meghámozzuk, szép kis kockákra vágjuk, majd beletesszük a lábasba. Az egészet kb. 2 liter hideg vízzel öntjük fel. Ez az alap adja majd meg az étel gazdagságát és szaftosságát.
  4. Az alaplevet elkészítjük: Egy óra főzés után a burgonyát kiszedjük a lábasból, és egy tálba tesszük. A maradt alaplevet átpasszírozzuk, hogy tiszta és selymes állagot kapjunk. Ez az alaplé teszi majd igazán gazdaggá az ételt.
  5. A hal és a finomítás: Az így kapott levet újraforraljuk, majd hozzáadjuk az előre besózott halszeleteket. Addig főzzük, amíg a halhús omlós és készen áll arra, hogy megédesítse a hideg napokat. Végül, mielőtt levennénk a tűzről, hozzáöntjük a balatoni fehérbort, ami egy kis extra gazdagságot és pikantériát kölcsönöz az ételnek.
  6. Tálalás: Az elkészült halászlét leszűrjük, és friss, főtt burgonyával tálaljuk. Az étel gazdag ízei és melegsége garantáltan mindenkit elbűvölnek majd.

Ezzel elkészült a Balatoni Halászlé, amely nem csak egy étel, hanem egy hagyomány és egy kulináris élmény. Ez az étel tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy hideg téli estén a családi vacsora része vagy egy ünnepi esemény, ahol vendégeinket szeretnénk elkápráztatni. Jó étvágyat kívánunk, és reméljük, hogy élvezni fogod ezt az ínycsiklandó fogást!

Kategóriák
Receptek



Facebook kommentek