Karácsonyi Wellington bélszín recept

Receptek
// 13 augusztus 2018
Karácsonyi klasszikus wellington bélszín gombával




Egyik kedvencünk  egy igazi klasszikus, a karácsonyi wellington bélszín recept! Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik már gyakorlottabbak a konyhában.

Igaz a kezdők is neki állhatnak, de javaslok akkor egy próbasütést akár fehér pecsenyével, hogy ne rögtön a “nagy vaddal”, a bélszínnel kísérletezzenek. Egyébként mi is ezt tettük a nővéremmel. 🙂

Hozzávalók:

kb. 60 dkg marha bélszín
6-8 szelet jó minőségű sonka (pármai, serrano, prosciutto, jamón, presunto, stb…)
1 e.k. jó minőségű mustár ( legjobb az angol mustár)
30 dkg vajas leveles tészta (előre csomagolt is lehet)
2 e.k. oliva olaj

bors

Gombapéphez:

70 dkg csiperke gomba
2 gerezd fokhagyma
1 kis kanál kakukkfű

bors

A tészta lekenéséhez 1 tojás sárgája.

Elkészítés:

A bélszínt megmossuk és ha szükséges, akkor megtisztítjuk. Minden oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon minden oldalát megpirítjuk. Ez azért szükséges, mert ezzel lezárjuk a hús rostjait és a hús finom zamata bent marad.
Sütés után rögtön bekenjük a mustárral, hogy meg tudja magát szívni vele, míg elkészítjük a többi hozzávalót.

A gombát megtisztítjuk, felvágjuk és ha van lehetőség, akkor aprítóba rakjuk. Mi csak addig aprítottuk, amíg kisebb darabos nem lett, nem vártuk meg, hogy krém legyen belőle. Természetesen aprító nélkül is lehet, akkor nagyon apróra fel kell kockáczni. Sózzuk, borsozzuk és hozzá adjuk a zúzott fokhagymát. Ezután forró serpenyőbe tesszük és addig sütjük, míg a levét el nem főtte. Közben szórjuk rá a kakukkfüvet.

Ha ez is megvan, akkor egy nagyobb darab folpackot kiterítünk és elkeszdjük kirakni rá a sonkát. Figyeljünk oda, hogy valamennyire fedjék egymást. Fontos, hogy ne legyen rövidebb mint a húsunk. A kész gombakrémet szépen egyenletesen eloszlatjuk a sonkán, majd a közepére helyezzük a húst.
A legnehezebb művelet ezután jön. A folpack segítségéveé elkezdjük szép lassan feltekerni a sonkát a húsra. Figyeljünk, hogy jól oda tapadjon és jó szorosan csináljuk. Ha megvagyunk, akkor a két végét is szorosan tekerjük össze, hogy egy kis csomagot kapjunk.

A kis csomagunkat tegyük a hűtőbe 10-15 percre, hogy kicsit megszilárduljon.
Vegyük elő a leveles tésztát, amit szintén egy folpackra tegyünk, majd a húst helyezzük a közepére. Ketdjük el ezt is feltekerni, de csak addig, amíg a két tészta nem találkozik. A felesleget levághatjuk. A tészta két végét tekerjük össze, így ismét van egy kis csomagocskánk. Fontos, hogy ez is szoros legyen.

Ha szeretnénk, akkor késsel díszíthetjük a tésztát. Tojás sárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 25-35 percig sütjük.
Alsó-felső sütés 200 fok, légkeverés 180 fok.
Ha kicsit jobban átsülve szeretjük, akkor még pár percet hagyhatjuk a sütőben.
Miután elkészült fontos, hogy pihentessük legaláb 10 percet, mielőtt felszeleteljük.

A karácsonyi wellington bélszín recept elkészítése kicsit bonyolultnak tűnik, de higgyétek el, hogy csak egyszer kell neki állni és felejthetetlen karácsonyi vacsorában lesz részetek! 🙂
Köretet, egy másik cikkünkben választhattok hozzá.

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek