Karácsonyi mézeskalács díszítés

Karácsonyi Dekorációk
// 26 október 2017
Mézeskalács díszítésAz előző bejegyzésben megismerhettétek a puha mézeskalács receptünket. Ha eddig nem olvastad, akkor ide kattintva megteheted

Most megismerkedünk az egyik legfontosabb dologgal és ez nem más, mint a karácsonyi mézeskalács díszítés. Néhány hasznos tippet most is megosztok veletek.
Legyünk türelmesek a máz készítésekor. Hagyjunk időt a porcukornak, hogy teljesen fel oldódjon.
A díszítésre használt mázba (más néven íroka) egy pár csepp citromlevet teszünk, akkor szép fényes lesz a máz.
Nagyon fontos, hogy csak kihűlt mézeskalácsra lehet díszíteni, mert különben elfolyik a díszítés.

Íroka hozzávalók:

20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
1 k.k. citromlé
kis étkezési keményítő
Elkészítés:

Verjük habbá a tojásfehérjét. Ha ez meg van, akkor folyamatos kevergetés mellett szitáljuk bele a porcukrot, majd az étkezési keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha tejföl sűrűségű. Ha túl folyós, akkor tehetünk még hozzá keményítőt, de vigyázzunk vele, hogy ne legyen túl kemény.
Ha készen vagyunk, akkor nyomózsákba töltjük és és díszíthetünk is. 🙂
Ha nincs nyomózsákunk, akkor egy nylon zacskó sarkára tegyünk egy pici lyukat, majd töltsük bele a krémet. Ezután csomózuk be fölül a zacskót, hogy nyomás közben ne tudjon felül kijönni a krém.

Terülő máz:

Ha a teljes felületet szeretnénk bevonni, akkor a recept ugyan az mint az előbb, annyi különbséggel, hogy 1 e.k. vizet adjunk hozzá és egy kicsit kevesebb keményítőt.

A mézeskalács széleit rajzoljuk meg az írókával, majd középre tegyünk a terülőmázból. Ezt egy kis lapát, vagy kanál segítségével egyenletesen oszlasuk el.

Színes íroka/ terülő máz:

A recept ugyan az mint az előbb, csak adjunk hozzá étel színezőt. Ha por állagú a színező, akkor kevesebb keményítő kell hozzá.
Használhatunk gél állagú színezőt is, de akkor vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós.
Az adagolás attól függ, hogy milyen színt szeretnénk elérni. javaslom, hogy kisebb mennyiségű színezővel kezdjük és utána adagoljunk még hozzá, ha kell.

Díszítés dekor gyöngyökkel/ magokkal:

Ha nagyobb magvakkal szeretnénk díszíteni, akkor a nyers tésztába sütés előtt óvatosan nyomkodjuk bele őket és így süssük.
Ha sülés után díszítenénk, akkor a már jól ismert íroka használhat ragasztó anyagként. Egy kisebb pöttyöt tegyünk a kalácsra és óvatosan nyomkodjuk bele a kívánt díszítő elemet.

Díszítés marcipánnal:

Sok helyen lehet már kapni nyújtható marcipánt, amit szintés színezhetünk ételfestékkel. Kinyújtás után forma szaggatóval különböző formákat csinálhatunk, amit a cukor mázzal tudunk rögzíteni. Erre is tudunk különböző magvakat, gyöngyöket, ehető csillámot tenni.

Díszíteni lehet még ehető csillámmal, olvasztott csokoládéval és minden olyannal, ami emberi fgyasztásra alkalmas. Ennek csak a képzeletünk szab határt! 🙂
Facebook kommentek