Burgonyából készült köretek

Receptek
// 13 augusztus 2018
Krémes, tejszínes krumplipüré szerecsendióval




Mikor valamilyen húsételt készítek, gyakran töröm a fejem, hogy milyen köretet válasszak hozzá, ami még nem unalmas. Íme néhány nagyszerű recept,  burgonyából készült köretek.

Karácsonykor ez főleg igaz, amikor egy kis pluszt szeretnék adni a családomnak. Első látásra hagyományos köretek, de mindegyik egy kicsit feltúrbózva kerül tálalásra.

Tejszínes, szerecsendiós krumplipüré:

Hozzávalók:

1 kg krumpli (lehetőleg főzni való)
2 dl tejszín (zsírosabb fajta, 30%)
10 dkg vaj (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb)

szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és egy lábosba sós vízben feltesszük főni. Annyi vízben, hogy pont ellepje. Akik szeretnek “szöszölni”, azok héjában is főzhetik a krumplit és csak utána hámozzák. Így több íz marad a krumpliban.

Ha megfőtt, kb. 20-25 perc, akkor leszűrjük és krumpli nyomóval, vagy törővel össze törjük.
Hozzá adjuk a vajat. Én szeretek rendes vajat használni hozzá, mert szerintem finomabb és krémesebb állagú lesz a püré.
Ezután hozzá adjuk a tejszínt. Én ehhez a krumpli mennyiséghez 2 dl zsíros tejszínt szoktam adni, de mindenki saját ízlése szerint változtathatja  a mennyiséget. A tejszínt mindig megmelegítem (ha tejet használok azt is) és úgy adom hozzá a krumplihoz.

Határozott mozdulatokkal össze keverem, míg krémes állagú nem lesz. Ha valaki szeretné, akkor géppel is keverheti.
Ha ez megvan, akkor adhatjuk hozzá a szerecsendiót, majd egy kis sót, ha kell még. Ne használjunk sok szerecsendiót, mert markáns íze van, inkább kisebb adagokban tegyük hozzá és kóstoljunk mellé.

 

burgonyából készült köretek, hercegnő burgonya szerecsendióval

Hercegnő burgonya:                                                                                                                                        

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
20 g vaj
2 tojás sárgája

ízlés szerint szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát feltesszük főni a fent leírtak szerint. Miután leszűrtük és össze törtük, hagyjuk egy kiscit hűlni. Közben a vajat kicsit kenhetőbb állagúra melegítjük és egy darabot félreteszünk belőle.

Ha már csak langyos a krumpli, akkor hozzá tesszük a lágy vajat, és a két tojás sárgáját. Ilyenkor még tudjuk sózni, és a szerecsendiót hozzá adni. Amennyiben nem elég krémes, akkor egy kis tejszínnel, vagy meleg tejjel átkeverhetjük.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszánkat habzsákba töltjük. Kis halmokat nyomunk belőle. A maradék vajjal kicsit megkenjük és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.

Miután készen van, díszíthetjük borsal, vagy akár egy kis parmezán sajtal. Ez is egy egyszerű recept a burgonyából készült köretek sorában, amit a gyerekek is nagyon fognak szeretni. 🙂

 

Burgonyából készült köretek, rozmaringos sült burgonya

Rozmaringos sült burgonya:

Hozzávalók:

1 kg burgonya
2-3 e.k. oliva olaj
2-3 fokhagyma gerezd
rozmaring (lehetőleg friss)

Elkészítés:

A burgonyákat feltesszük főni a fent leírtak szerint annyi különbséggel, hogy itt nagyobb kockára vágjuk a krumplikat. Ha kis újburgonyát használunk, akkor elég csak félbe vágni.
Eközben előveszünk egy nagyobb tepsit és bele öntjük az oliva olajat.

A leszűrt krumplit bele rakjuk a tepsibe, megszórjuk a rozmaringal és még egy kis sóval és mellé dobjuk az öszetört fokhagyma gerezdeket. Jó alaposan megforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj, majd előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.
Sülés közben néha forgassuk meg, hogy minden oldala szép aranybarna legyen.

Mindegyik recept egyszerű, mégis változatosságot hoz a megszokott ízek mellett. 🙂

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek