Rácsos almás pite recept

Receptek
// 23 október 2017
rácsos almás pite







Mikor gyerek voltam anyukám sokszor csinált almás pitét. Nagyon szerettük mindannyian, de a receptre ráfért egy kis turbózás. Így született meg a karácsonyi rácsos almás pite recept.

Hozzávalók:

Tésztához:
1 db közepes tojás
200 g vaj
300g búzaliszt
100g porcukor

Töltelék:
1 kg alma
1 t.k. őrölt fahéj
60g cukor
1 e.k. zsemlemorzsa

Elkészítés:

A lisztet a porcukorral és a vajjal összedolgozzuk, majd hozzá adjuk a tojást. Ezt a műveletet próbáljuk gyorsan csinálni, mert vajas tészta révén könnyen olvad, így mihamarabb tegyük hűtőbe. Ott pihentetjük addíg, míg a töltelék készül.

Az almákat hámozás után lereszeljük és egy lábasban összemelegítjük a fahéjjal és a cukorral.
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A hűtőből kivett tészta nagy részét kinyújtjuk akkorára, hogy a pite formánba bele férjen és fel is tudjuk nyomkodni az oldalára. Villával megszúrkájuk és 180-200 fokos sutőben 10 percig elősütjük. Erre azért van szükség, hogy ne áztassa el a töltelék a tésztát.
Ezután rátesszük a kinyomkodott tölteléket és megszórjuk zsemlemorzsával.
A maradék tésztából kézzel kis sodronyokat készítünk és rácsos alakzatban felrakjuk a piténk tetejére. Rácsok helyett ilyenkor csillagokat, vagy bármi egyéb kis formát tehetünk rá. 🙂
Felvert tojással megkenjük és vissza tesszük a sütőbe.

15-20 perc alatt, pirulásig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Köszönjük a képet Szabó Juditnak! 🙂

Kategóriák
Receptek



Facebook kommentek