Burgonyából készült köretek

Mikor valamilyen húsételt készítek, gyakran töröm a fejem, hogy milyen köretet válasszak hozzá, ami még nem unalmas. Íme néhány nagyszerű recept, burgonyából készült köretek.
Karácsonykor ez főleg igaz, amikor egy kis pluszt szeretnék adni a családomnak. Első látásra hagyományos köretek, de mindegyik egy kicsit feltúrbózva kerül tálalásra.
Tejszínes, szerecsendiós krumplipüré:
Hozzávalók:
1 kg krumpli (lehetőleg főzni való)
2 dl tejszín (zsírosabb fajta, 30%)
10 dkg vaj (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb)
só
szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és egy lábosba sós vízben feltesszük főni. Annyi vízben, hogy pont ellepje. Akik szeretnek “szöszölni”, azok héjában is főzhetik a krumplit és csak utána hámozzák. Így több íz marad a krumpliban.
Ha megfőtt, kb. 20-25 perc, akkor leszűrjük és krumpli nyomóval, vagy törővel össze törjük.
Hozzá adjuk a vajat. Én szeretek rendes vajat használni hozzá, mert szerintem finomabb és krémesebb állagú lesz a püré.
Ezután hozzá adjuk a tejszínt. Én ehhez a krumpli mennyiséghez 2 dl zsíros tejszínt szoktam adni, de mindenki saját ízlése szerint változtathatja a mennyiséget. A tejszínt mindig megmelegítem (ha tejet használok azt is) és úgy adom hozzá a krumplihoz.
Határozott mozdulatokkal össze keverem, míg krémes állagú nem lesz. Ha valaki szeretné, akkor géppel is keverheti.
Ha ez megvan, akkor adhatjuk hozzá a szerecsendiót, majd egy kis sót, ha kell még. Ne használjunk sok szerecsendiót, mert markáns íze van, inkább kisebb adagokban tegyük hozzá és kóstoljunk mellé.
Hercegnő burgonya:
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
20 g vaj
2 tojás sárgája
só
ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát feltesszük főni a fent leírtak szerint. Miután leszűrtük és össze törtük, hagyjuk egy kiscit hűlni. Közben a vajat kicsit kenhetőbb állagúra melegítjük és egy darabot félreteszünk belőle.
Ha már csak langyos a krumpli, akkor hozzá tesszük a lágy vajat, és a két tojás sárgáját. Ilyenkor még tudjuk sózni, és a szerecsendiót hozzá adni. Amennyiben nem elég krémes, akkor egy kis tejszínnel, vagy meleg tejjel átkeverhetjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszánkat habzsákba töltjük. Kis halmokat nyomunk belőle. A maradék vajjal kicsit megkenjük és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
Miután készen van, díszíthetjük borsal, vagy akár egy kis parmezán sajtal. Ez is egy egyszerű recept a burgonyából készült köretek sorában, amit a gyerekek is nagyon fognak szeretni. 🙂
Rozmaringos sült burgonya:
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2-3 e.k. oliva olaj
2-3 fokhagyma gerezd
rozmaring (lehetőleg friss)
só
Elkészítés:
A burgonyákat feltesszük főni a fent leírtak szerint annyi különbséggel, hogy itt nagyobb kockára vágjuk a krumplikat. Ha kis újburgonyát használunk, akkor elég csak félbe vágni.
Eközben előveszünk egy nagyobb tepsit és bele öntjük az oliva olajat.
A leszűrt krumplit bele rakjuk a tepsibe, megszórjuk a rozmaringal és még egy kis sóval és mellé dobjuk az öszetört fokhagyma gerezdeket. Jó alaposan megforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj, majd előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.
Sülés közben néha forgassuk meg, hogy minden oldala szép aranybarna legyen.
Mindegyik recept egyszerű, mégis változatosságot hoz a megszokott ízek mellett. 🙂
Facebook kommentek