Vajban sült lazac filé recept

Receptek
// 13 augusztus 2018
vajon sült lazac filé citrommalKarácsonykor a legtöbb család asztalára kerül valamilyen halféle. A megszokott ponty, vagy halászlé helyett most itt a vajban sült lazac filé recept.

Azért szeretem ezt a hal tipust, mert egyrészt nem kell állandóan a szálkákat vadászni és így a gyerekek is élvezettel fogyaszthatják, illetve hamar megsül, nem kell az egész estét a tűzhely mellett tölteni. 🙂

Hozzávalók:

2 szelet bőrös lazac
1 e.k. vaj

bors
1 fél citrom leve

Elkészítés:

A lazac szeleteket előkészítjük. Ha van rajta pikkely, akkor növekedéssel ellentétes irányba, egy kis kés segítségével könnyen meg tudunk szabadulni tőle. Ezután egy kis csipesz segítségével (szálka eltávolító, vagy akár egyszerű szemöldök csipesz) eltávolítjuk a néhány nagyobb, észrevehető szálkát. Egy papír törlővel felitatjuk róla a nedvességet. A hal bőrös felét kicsit beírdaljuk, majd rá helyezünk ismét egy papír törlőt, amit sütésig rajta hagyunk. Az így keletkező nedvességet ezáltal felitatjuk.

Egy serpenyőbe bele tesszük a vajat és közepes hőfokon  sercegésig hevítjük. Közben a lazac filét minkét oldalán sózzuk, borsozzuk.  A felhevült serpenyőbe tesszük a halat bőrével lefelé. Fontos, hogy az elején egy picit tartsuk nyomva, hogy a széle ne kunkorodjon fel. Meglocsoljuk a citromlé felével.  4 percig sütjük, majd megfordítjuk és ismét 4 percig sütjük a másik oldalát is. A sütési idő eltérhet a lazac szelet vastagsága miatt. Akkor jó, ha egy picit megpirult és ropogós a bőre, de nem szabad túl sütni, mert akkor rágós lesz. A másik oldalt is meglocsoljuk a citrom lével és míg eltelik a sütési idő, nagyon szépen össze sül a vajjal. Ez megfelelő mártás lesz a lazac szeletekre.

Ezután kiszedjük, és míg a köretet a tányérra helyezzük, addig van ideje pihenni.

A köret sokféle lehet, a lazac nem válogat. 🙂
Lehet krumplipüré, vagy esetleg párolt zöldség. Kifejezetten illik hozzá a bébirépa, vagy a szálas bab. Akár friss salátával is tálalhatjuk. Sőt a végén egy kis szezámmaggal is megszórhatjuk, így még izgalmasabb ízt kapunk.

 

Kategóriák
ReceptekFacebook kommentek