Karácsonyi gesztenyés pulyka recept

Receptek
// 20 október 2015
Gesztenyés pulyka, kelbimbó körettel







Sokáig szemeztem ezzel a recepttel, mire végre meg mertem csinálni. Sokkal egyszerűbb mint amilyennek elsőre tűnt. Ez nem más, mint a karácsonyi gesztenyés pulyka recept.

Hozzávalók:
50 dkg kelbimbó
•2 fej vöröshagyma •
fél dl tej •
1 savanykás alma •
1 szelet héj nélküli fehér kenyér •
40 dkg gesztenye (mondjuk mirelit) •
10 vékony szelet füstölt szalonna •
2 csokor petrezselyem •
1 kakukkfűág •
2 dl csirkehúsleves (akár leveskockából) •
1 nagy, vastag pulykamell •
9 dkg vaj •
szerecsendió, • őrölt bors ,• só

Elkészítése:
A kelbimbót jól megtisztítjuk és a hagymát apróra vágjuk. A kenyeret 10 percre beáztatjuk atejbe. A meghámozott, kimagozott almát izlés szerint kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A húson óvatosan egy kis zsebet  vágunk, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át, és a szélein is egy kis vastag rész maradjon. A hagymát 3 dkg vajban üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a beáztatott kenyeret majd az almadarabokat és végül a gesztenyemassza negyedét. Borssal, sóval,  ízesítjük, és jó alaposan összekeverjük. A húst megtöltjük. és az egészet szalonnaszeletekkel beborítjuk majd cérnával átkötjük.

2 percig  egy vaslábasban, 3 dkg vajban erős tűzön a hús minden oldalát jó pirosra sütjük. Adjuk hozzá az egy csokor apróra vágott petrezselymet, és utána öntsük rá a levest. Fedjük le majd kis lángon 35 percig főzzük. Miután levettük a tűzről tartsuk melegen. Tálaláskor a cérnát levesszük a húsról, és ízlés szerint lehetőleg vastagabb szeletekre vágjuk.

Akakukkfűággal ízesített vízben a kelbimbót sóval kb. 15 percig főzzük. Lecsepegtetés után a maradék gesztenyével együtt a fel nem használt vajban 5 percig pároljuk. Borssal, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A főzőléhez még 1,5 dl vizet hozzáadunk és beleszórunk egy csokor apróra vágott petrezselymet, majd szükség szerint még utána fűszerezzük. A hússzeleteket a meleg lével jól meglocsoljuk és a gesztenyés kelbimbóval körberakjuk. A megmaradt szószt a tálra öntjük, és rögtön tálalhatjuk.  A húst lehetőleg  a legkeskenyebb résztől indulva kezdjük el felvágni. A zsineget figyelmesen úgy kössük meg, hogy egy hosszabb valamint egy rövidebb vége legyen. kb 3-4 centinként tekerjük föl a madzagot. A rövidebb vége legyen a hús szélesebb végénél.

Kategóriák
Receptek



Facebook kommentek