Karácsonyi kacsasült narancs mártással

Receptek
// 25 szeptember 2018




Nagyobb családi összejöveteleken szoktam csinálni, mert nincs sok munka vele, de igazából nálunk igazi ünnepi étel most egy kicsit kiegészítve,  karácsonyi kacsasült narancs mártással!

Hozzávalók:

2-2,5 kg pecsenye kacsa
1 db alma

bors
majoranna

Narancs mártáshoz:

kisült pecsenye zsír
2 db narancs
méz

Elkészítés:

Megnézzük, hogy a kacsa ki van e zsigerelve. Én alapból olyat veszek, de bármikor érhet meglepetés. 🙂 Ha nincs, akkor sajnos azzal még dolgoznunk kell.
Ha ki van zsigerelve, akkor kívül, belül alaposan megmossuk, szárazra töröljük és eltávolítjuk a toll maradványokat és tokokat ahogy csak tudjuk.
Alaposan sózzuk, borsozzuk, majorannát én csak a belsejébe szoktam tenni, de azt bőséggel.
Az almát feldarabolom, a magházat kiszedem és be teszem a kacsa belsejébe, majd össze kötözöm a lábát.  A bőrét több helyen megszurkálom, hogy a kisülő zsír tudjon hol távozni, de vigyázni kell, hogy a húst ne sértsük meg.

Ezután a kacsát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem mellével felfelé és a 200-250 fokra előmelegített sütőbe teszem. Mikor már látom, hogy elkezd sülni, kb. 20 perc, akkor visszább veszem a hőfokot 160 fokra. A sütési időt kilónként 40 perccel számolom és 40 percenként meg is forgatom az állatot. Forgatás közben érdemes meglocsolni a kisülő zsírral, attól lesz szép piros és ropogós a bőre.

Ha letelt a sütési időnk és a kacsánk szép pirosra sült, akkor vegyük ki és a kisült pecsenyelé egy részét öntsük egy lábosba. Ezt forraljuk fel, adjunk hozzá egy narancs kifacsart levét és egy másik narancsot kis darabokra vágva. Természetesen utóbbit jól megpucolva. Keverjünk hozzá egy kanál mézet és szirup sűrűségűre főzzük.

Mi leginkább krumplipürével esszük és tálaláskor kenjük meg a narancsos sziruppal.

Finom krumplis köreteket az alábbi linken találtok! 🙂

http://www.karacsonyiotletek.hu/burgonyabol-keszult-koretek/

 

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek