Télváró narancsdzsem

Receptek
// 25 szeptember 2018
finom narancs lekvárA narancsdzsem elkészítése elég pepecselős munka és sok lével jár. De milyen jó, mikor hideg családi reggeleken elővesszük a saját magunk készített dzsemet a friss kalácshoz. 🙂 Ez egy viszonylag egyszerű recept, íme a télváró narancsdzsem!

Hozzávalók:

1 kg narancs (meghámozva)
2 citrom
75 dkg cukor

Elkészítés:

A citrusokat alaposan megmossuk és szárazra töröljük. A héját zöldség pucolóval leszedjük és félre rakjuk.
Most jön a kevésbé “jó” rész. 🙂 A félig meghámozott narancsokat megpucoljuk, kimagozzuk és teljesen eltávolítjuk még a fehér erezetét is, mert attól keserű lesz.
Az eddig félretett héjakat tetszés szerint vékony csíkokra, vagy kis kockákra vágjuk. Ezután kis kockákra vágjuk a citrusokat is és együtt egy lábasba tesszük.

Ha szükségesnek érezzük, akkor narancs levet adhatunk még hozzá. Elkeverjük a cukorral és felforraljuk. Miután egyszer felforrt, vissza vesszük és alacsony tűzön főzzük tovább. Néhai kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Az előkészített csírátlanított üvegekbe tesszük és lefelé fordítva hagyjuk őket kihűlni.

A hozzávalóknál nem írtam, mert ez ízlés kérdése, de lehet használni fűszerezésül hozzá fahéjat, kardamomot, csillagánizst, vagy akár gyömbért. A gyömbért rendesen bele főzzük, azonban a többi fűszert mielőtt üvegbe tesszük, ki kell venni belőle.

 

Kategóriák
ReceptekFacebook kommentek