Különleges karácsonyi diós kocka

Receptek
// 26 május 2015




Hozzávalók 1 kis tepsihez:
A tésztához:

8 dkg porcukor
20 dkg süteményliszt
1 db közepes méretű egész tojás
1 teáskanál tejszín
12,5 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 nagy csipet só

A töltelékhez:
30 dkg darált dió
4 púpozott evőkanál vaníliával kevert porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1,5  dl tejszín
1 dl tej
½ dl jó minőségű fehérrum
2 dkg vaj
2 evőkanál jó minőségű narancslekvár

A tetejére:
2 dkg vaj
10 dkg jó minőségű csokoládé (lehetőleg min. 60% kakaótartalommal)
½ dl tejszín
24 db félbevágott dió

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk majd hozzáadjuk a 8 dkg porcukrot és csipet sót.  Az egészet összekeverjük. Egy kis tálba ütjük a tojást, amit 1 teáskanál tejszínnel kissé felverünk. A hideg vajat nagy lyukú reszelőn a lisztes keverékhez reszeljük és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tejszínnel elegyített tojással tésztává gyúrjuk.

Frissen tartó fóliába csomagoljuk majd 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
Közben elkészítjük a tölteléket. A kukoricakeményítőt a tejjel és tejszínnel közepes méretű lábosba kanalazzuk és alaposan elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett melegítjük. Hozzáadjuk a vaníliával kevert porcukrot, a rumot és a diót, mikor kissé kezd besűrűsödni akkor belekeverjük a vajat, majd hűlni hagyjuk. A sütőt 175 fokra előmelegítjük és, a tepsit sütőpapírral béleljük.
A pihentetett tésztát kettévágjuk majd először az egyik felét nyújtjuk akkorára, hogy kényelmesen beleférjen a már előkészített tepsibe úgy, hogy a peremére is jusson. Villával kissé megszurkáljuk, majd megkenjük a narancslekvárral. Erre rakosgatjuk a diótölteléket. A másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tepsi tartalmát. A széleit kissé összenyomkodjuk, hogy sütés közben is egyben maradjanak a szélei. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sehol se púposodjon fel és 30-35 perc alatt világosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét feldaraboljuk és a tejszínnel együtt kis lábosban felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a vajat. A diófeleket félig megmártjuk a csokoládéban és mindegyiket sütőpapírra helyezzük. A maradék csokoládéval bevonjuk a sütemény tetejét, villával hullámvonalakat rajzolunk bele, majd elhelyezzük rajta a csokoládéval félig bevont diókat.

Hagyjuk hűlni majd, ha megszilárdult a máz, akkor azonos méretű kockára darabolom. Már így is tálalható, de ha 1 órát pihentetjük a hűtőszekrényben akkor még tökéletesebb lesz. Másnap is nagyon finom, de minden bizonnyal ekkorra már nem marad belőle semmi! 🙂

 

Kategóriák
Receptek

Facebook kommentek