Karácsonyi puha mézeskalács recept

Sok mézeskalács receptet próbáltam már, de eddig ez a karácsonyi puha mézeskalács recept vált be a legjobban. 🙂
Hozzávalók:
25 dkg méz
5 dkg margarin
4 tojás
10 dkg porcukor
1 e.k. fahéj
1 t.k. őrölt szegfűszeg
1 k.h mézes fűszer keverék
2 dkg szalalkáli
70 dkg fehér liszt
A karácsonyi puha mézeskalács recept:
25 dkg mézet és 5 dkg margarint meglangyosítok és homogénre összekeverem. Másik edényben 4 egész tojást, 10 dkg porcukrot keverek össze, és hozzáteszem a mézes-margarinos elegyhez. Ezután jönnek a por alakú hozzávalók: egy evőkanál fahéjat, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget, ha van, késhegynyi mézes fűszerkeveréket és 2 dkg szalalkálit habverővel jól összekeverek és beleöntöm a langyos mézes alapba.Újból összedolgozom. (Más puffasztót is használhatsz, erről itt írtam).
Kézzel belegyúrok 70 dkg sima lisztet. Nagyon jól kidolgozom, majd nylonzacskóba rakom és szobahőmérsékleten 24 órát pihentetem. Többet pihenhet, de kevesebbet nem. Zsemlényi gombócot kiveszek belőle, kinyújtom 4-5 mm vékonyra, kiszúrókkal formázom.
Egy sütőlemezre lehetőleg azonos nagyságú figurákat rakok, hogy egyszerre süljenek. A sütőt előmelegítem 180-200 fokos (ha lehet) elektromos sütőben 5-6 perc alatt mogyoróbarnára sütöm.
Tetejét közvetlen a sütés előtt, hogy fényes legyen, kávétejszínnel megkenem. Ha ezt a műveletet elfelejtettem, akkor a kivétel után még forrón felvert egész tojással kenem át. Csak másnap kezdem el díszíteni.
Facebook kommentek