Karácsonyi halászlé recept

Receptek
// 20 október 2015
Finom halászlé







A halászlé épp úgy a karácsonyi menü része, mint a rántott hal, vagy a bejgli. Sok féle karácsonyi halászlé recept létezik, ezek közül egy egyszerűbbet hoztam el nektek. 🙂

Hozzávalók:

Alapléhez:
10 dkg petrezselyemgyökér (1 db közepes)
8 dkg paszternák (1 db közepes)
20 dkg sárgarépa (2 db közepes)
1 kg tisztított keszeg, vagy kárász
1 db zöldpaprika vagy lecsó  1 db paradicsom, vagy lecsó

Halászléhez:
20 dkg vöröshagyma ( 2 db. közepes méretű)
5 szelet ponty patkó
1 db Knorr Halászlé-kocka
1 evőkanál zsír

Elkészítés:
A megtisztított petrezselymet, sárgarépát, paszternákot vékony karikákra szeleteljük. A zöldségeket egy nagyobb fazékba tesszük és körülbelül 2,5 liter vízben feltesszük főni. Felforraljuk, majd lassú tűzön körülbelül egy órán át főzzük.

Ponty patkót besózzuk, állni hagyjuk. Hozzáadjuk az alaplébe való halat (keszeg, kárász), a halakat félbe vágjuk, így könnyen eltávolítható lesz a gerinc. A halakkal együtt még fél órát főzzük, közben kevergetjük. Az elforrt vizet pótoljuk. Amikor a hal leválik a szálkáról, akkor elzárjuk. A nagyobb szálkákat kiszedjük. Tésztaszedő segítségével egy közepes nagyságú edénybe átpasszírozzuk. A lét többször átszűrjük, hogy minél több halhús, és zöldség kerüljön az alaplébe, majd félretesszük.

A halászlé elkészítése: az apróra vágott vöröshagymát egy nagy (kb. 4 literes) fazékba egy kanál zsírral aranysárgára pirítjuk, majd egy evőkanál fűszerpaprikával enyhén megpirítjuk. Ráöntjük a passzírozott alaplét, ami kb. 2,5 liter. Felforraljuk, majd miután felforrt, ízlés szerint sóval, Knorr halászlékockával ízesítjük. Hozzáadjuk az előzőleg egy órán keresztül sóban állt halszeleteket. Az ismét újbóli felforrástól számított 10 perc után elzárjuk. Forrón tálaljuk.

Kategóriák
Receptek



Facebook kommentek