Karácsonyi töltött káposzta recept

Receptek
// 20 október 2015
Hagyományos töltött káposzta







Magyarországon sokféleképpen készítik a hagyományos káposztát. Nálunk ez a karácsonyi töltött káposzta recept. 🙂
Hozzávalók a töltelékhez:
150 g rizs – fehér (száraz)
500 g sertéslapocka (darált)
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)

1 mokkáskanál fekete bors (őrölt)
1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
1 evőkanál fűszerpaprika
6 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)

Hozzávalók a káposztához:
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 szál kolbász (füstölt)
200 g oldalas (füstölt)
600 g savanyú káposzta
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
500 ml víz

 

Elkészítés:
Egy lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük. A káposztaleveleket hosszában félbevágjuk úgy, hogy a középső vastag eret kivágjuk belőle. A vágott savanyú káposztát, ha túl sós vagy túl savanyú, vízzel kiöblítjük és kinyomkodjuk, és késsel átvagdossuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kétfelé szedjük.

A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egyik felét, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt és 1 evőkanál pirospaprikát. A tölteléket jól összedolgozzuk. Vizes kézzel a keverékből kis hengereket formázunk és a kiterített káposztalevelekre tesszük. A leveleket föltekerjük és a két végét jól benyomkodjuk. A füstölt húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk. Egy lábosban, olajon vagy zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Kb. 5 perc után levesszük a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, majd a füstölt húst és az oldalast, végül a vágott káposzta másik felét. Adunk hozzá 2-3 babérlevelet és felöntjük kb. fél liter vízzel.

Addig főzzük kis lángon, amíg a füstölt hús meg nem puhul. Főzés közben nem keverjük, legfeljebb a lábost kissé megmozgatjuk. Legjobb, ha az elkészült töltött káposztát 1-2 napra a lábosban hagyjuk (hideg helyen) és tálalás előtt sütőben melegítjük fel. Ilyenkor kicsit megpirul ettől lesz igazán jó az íze. Tejföllel és friss ropogós házi kenyérrel tálaljuk!

Kategóriák
Receptek



Facebook kommentek